Fursecuri vitraliu

Fursecuri cu vitraliu sau biscuiti colorati, cum vreti sa le spuneti, sunt usor de facut si arata intr-un mare fel. Efectul de vitraliu (geam colorat) se obtine din bomboane topite, iar cand le tineti la lumina, va puteti uita prin ele 🙂 Recomand bomboanele cu fructe Silvana, dar se pot face si cu bomboane gumate…

Fursecuri cu vitraliu

Fursecuri cu vitraliu

Ingrediente pentru 30-40 fursecuri cu vitraliu:

  • 120 gr unt
  • 100 gr zahar tos
  • 50 gr zahar brun
  • 1 lingura miere sau sirop de artar
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  •  1 ou
  • 250 gr faina
  • un varf de lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 30-40 bomboane tari asortate

Mod de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius. Tapetati 2 tavi cu hartie de copt.
  2. Intr-un castron mare, cu un mixer electric, bateti untul si ambele tipuri de zahar pana obtineti o compozitie pufoasa, aprox. 2 minute. Adaugati mierea si esenta de vanilie si mixati pana se incorporeaza. Adaugati oul si continuati sa mixati pana se omogenizeaza pufos, aprox. 1 minut la viteza medie.
  3. Cerneti laolalta faina, sarea si praful de copt. Incorporati-le in ingredientele umede amestecate anterior. Bateti cu mixerul pana se incorporeaza faina, nu mai mult. Impartiti aluatul in doua si intindeti-l in 2 foi rotunde. Inveliti discurile de aluat in folie alimentara si dati la rece minim o ora (si maxim 2 zile).
  4. Desfaceti bomboanele si sortati-le pe culori in pungi de plastic separate. Zdrobiti-le cu ciocanul de snitele.
  5. Puneti o foaie de aluat intre 2 foi de copt si intindeti cu sucitorul pana ajunge la grosimea de 5-6 mm. Taiati aluatul cu formele de biscuiti dorite (pentru Craciun folositi bradut, stea…) Puneti acesti biscuiti in tavile pregatite pentru cuptor si, cu o forma mai mica de taiat, sau cu un cutit, decupati-le in interior. Pastrati aceste bucatele de aluat pentru a le incorpora in celelalte resturi, formand o noua foaie.
  6. Cu o lingura, umpleti gaurile din fursecuri cu bomboanele zdrobite. Aveti grija sa nu cada bucati de bomboana si pe aluat, sa ramana doar in mijlocul decupat al biscuitelui.

    Fursecuri cu vitraliu inainte de coacere

    Fursecuri cu vitraliu inainte de coacere

  7. Daca vreti sa agatati fursecurile vitraliu ca decoratiuni de brad, dati-le o gaura la unul din capete inainte de a le coace.
  8. Coaceti 9-10 minute. Bomboanele se topesc si fac bule, iar aluatul ar trebui sa fie doar putin rumenit. Scoateti tavile din cuptor si lasati fursecurile sa se raceasca in ele. Lasati-le cel putin 10 minute in tava, altfel s-ar putea sa cada mijlocul de bomboana. Dupa ce se racesc de tot, depozitati fursecurile intr-un container etans. Treceti o panglica prin ele daca vreti sa le agatati in pom (si le-ati dat gaura inainte de coacere).

Multumesc Gerwin si Phil pentru poze.

Lasă un comentariu