Fursecuri cu vitraliu sau biscuiti colorati, cum vreti sa le spuneti, sunt usor de facut si arata intr-un mare fel. Efectul de vitraliu (geam colorat) se obtine din bomboane topite, iar cand le tineti la lumina, va puteti uita prin ele 🙂 Recomand bomboanele cu fructe Silvana, dar se pot face si cu bomboane gumate…
Ingrediente pentru 30-40 fursecuri cu vitraliu:
- 120 gr unt
- 100 gr zahar tos
- 50 gr zahar brun
- 1 lingura miere sau sirop de artar
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 1 ou
- 250 gr faina
- un varf de lingurita sare
- 1 lingurita praf de copt
- 30-40 bomboane tari asortate
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius. Tapetati 2 tavi cu hartie de copt.
- Intr-un castron mare, cu un mixer electric, bateti untul si ambele tipuri de zahar pana obtineti o compozitie pufoasa, aprox. 2 minute. Adaugati mierea si esenta de vanilie si mixati pana se incorporeaza. Adaugati oul si continuati sa mixati pana se omogenizeaza pufos, aprox. 1 minut la viteza medie.
- Cerneti laolalta faina, sarea si praful de copt. Incorporati-le in ingredientele umede amestecate anterior. Bateti cu mixerul pana se incorporeaza faina, nu mai mult. Impartiti aluatul in doua si intindeti-l in 2 foi rotunde. Inveliti discurile de aluat in folie alimentara si dati la rece minim o ora (si maxim 2 zile).
- Desfaceti bomboanele si sortati-le pe culori in pungi de plastic separate. Zdrobiti-le cu ciocanul de snitele.
- Puneti o foaie de aluat intre 2 foi de copt si intindeti cu sucitorul pana ajunge la grosimea de 5-6 mm. Taiati aluatul cu formele de biscuiti dorite (pentru Craciun folositi bradut, stea…) Puneti acesti biscuiti in tavile pregatite pentru cuptor si, cu o forma mai mica de taiat, sau cu un cutit, decupati-le in interior. Pastrati aceste bucatele de aluat pentru a le incorpora in celelalte resturi, formand o noua foaie.
- Cu o lingura, umpleti gaurile din fursecuri cu bomboanele zdrobite. Aveti grija sa nu cada bucati de bomboana si pe aluat, sa ramana doar in mijlocul decupat al biscuitelui.
- Daca vreti sa agatati fursecurile vitraliu ca decoratiuni de brad, dati-le o gaura la unul din capete inainte de a le coace.
- Coaceti 9-10 minute. Bomboanele se topesc si fac bule, iar aluatul ar trebui sa fie doar putin rumenit. Scoateti tavile din cuptor si lasati fursecurile sa se raceasca in ele. Lasati-le cel putin 10 minute in tava, altfel s-ar putea sa cada mijlocul de bomboana. Dupa ce se racesc de tot, depozitati fursecurile intr-un container etans. Treceti o panglica prin ele daca vreti sa le agatati in pom (si le-ati dat gaura inainte de coacere).