Simboluri de Craciun: Coronita de brad

Coronita de brad simpla

Coronita de brad simpla

Ce semnificatie are coronita de Craciun?

Secole de-a randul, coroana de brad a simbolizat renasterea si speranta unui nou inceput, semn al primaverii ce urmeaza. In Suedia, la simbolul vesnic verde s-au adaugat si lumanari, simbol al puterii Soarelui. In Imperiul Persan, coronitele erau vazute ca simbol al importantei si succesului, iar grecii antici puneau coronite de lauri pe fruntile atletilor victoriosi la Olimpiade. Liderii romani purtau asemenea coronite la fel ca pe coroane si le agatau la usa ca semn al victoriei.

In zilele noastre, coronita de Craciun a capatat noi intelesuri, forma de cerc fara inceput si sfarsit simbolizand eternitatea sau eterna renastere. Si materialele din care se confectioneaza astazi coronitele au importanta: ilicele (ilex) reprezinta nemurirea, iar cedrul rezistenta. Una peste alta, coronita de Craciun este vazuta ca un „Bun venit” adresat celor care pasesc pragul casei si ca recunoastere a spiritului de sarbatoare: generozitate, darnicie si adunarea celor dragi.

Coronita de Advent (postul Craciunului)

Aceasta traditie crestina (originara din practicile luterane) simbolizeaza trecerea celor 4 saptamani din postul Craciunului. Este, de obicei, o coronita orizontala cu 4 lumanari, avand uneori o a cincea lumanare alba in mijloc. In fiecare duminica de post se aprinde cate o lumanare, iar lumanarea din mijloc, simbolizand lumina Domnului, se aprinde in Ajunul Craciunului sau prima zi de Craciun.

In bisericile catolice, lumanarile sunt de obicei roz si violet, iar in cele protestante se folosesc lumanari rosii. Anglicanii si luteranii folosesc predominant lumanari albastre pentru coroana de Craciun.

Mai incolo, o sa invatam sa facem coronite de Craciun din diferite materiale, traditionale sau moderne 🙂

Reclame

Un gând despre „Simboluri de Craciun: Coronita de brad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s