Simboluri de Craciun: Poinsettia / Floarea Craciunului

Poinsettia - Floarea Craciunului

Poinsettia – Floarea Craciunului

Poinsettia sau Floarea Craciunului este deseori confundata cu Craciunita. Ambele infloresc iarna si au flori rosii, dar Poinsettia are floarea sub forma de stea, pe cand Craciunita are florile sub forma de clopotei. Motivul pentru care Poinsettia este cea numita Floarea Craciunului intre cele doua este tocmai forma de stea a florii, care aminteste de alt simbol al Craciunului: steaua (din Betleem).

Despre Poinsettia se stie ca este originara din Mexic si numele i-a fost dat dupa Joel Poinsett, ministrul Statelor Unite in Mexic, cel care a introdus aceasta floare in SUA in 1825. Desi cunoscuta ca planta de ghiveci, Poinsettia poate ajunge si la 4 metri inaltime! Florile sunt in general rosii, dar sunt si poinsettia albe, portocalii, roz, crem, vernil si chiar pestrite. Bine, flori nu e tocmai un termen corect, pentru ca aceste culori sunt de fapt ale frunzelor… florile sunt de fapt foarte mici si galbene, in mijlocul acestui buchetel de frunze colorate.

Culoarea frunzelor de poinsettia este data de fotoperiodism (reactie a plantei fata de lungimea zilei) si aceste flori au nevoie de intuneric (cate 12 ore cel putin 5 zile la rand) pentru a-si schimba culoarea. Totodata, aceste plante au nevoie de lumina din abundenta in timpul zilei, pentru a capata o culoare intensa, aprinsa.

Briosa cu Poinsettia

Briosa cu Poinsettia

Aztecii foloseau poinsettia pentru a produce vopsea rosie si ca antipiretic (medicament ce combate febra). Astazi, in Mexic este cunoscuta sub numele de „Noche Buena” (Ajunul Craciunului), in Guatemala si Spania ca „Flor de Pascua” (Floarea Pastelui), iar in Peru si Chile „Coroana Anzilor”. In Turcia, se intalneste sub denumirea „floarea lui Ataturk”.

Mod de ingrijire pentru Floarea Craciunului:

In zonele din afara mediului sau natural, poinsettia este cultivata ca planta de interior, cu mult soare dimineata si umbra in restul zilei, cand este prea cald pentru ea. Cu toate acestea, se cultiva destul de mult in tari cu climat subtropical, cum ar fi Australia, Malta si Egipt.

Daca este bine ingrijita, poinsettia poate reinflori si dupa ce o cumparati. „Florile” rosii trebuie taiate, iar planta trebuie mutata afara dupa ce trece ultimul inghet. Se aduce din nou in casa toamna, inainte sa dea primul inghet, intr-o camera care nu este luminata dupa ce apune soarele.

Planta are nevoie de 2 luni de toamna cu nopti lungi, intunecate, neintrerupte ca sa infloreasca din nou. Lumina accidentala in timpul noptii in aceasta perioada va afecta producerea florilor. Cand o udati, este foarte important ca excesul de apa sa aiba pe unde sa se scurga, pentru ca poinsettia are nevoie doar de sol umed, nu de apa care sa balteasca.

Poinsettia ca decoratiune de Craciun:

Foto: Ewen Roberts, Toshihiro Oimatsu, Candie_N, seelensturm, Prayitno

Reclame

3 gânduri despre „Simboluri de Craciun: Poinsettia / Floarea Craciunului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s