Culorile Craciunului si semnificatia lor

Culorile specifice Craciunului sunt rosu si verde, la care se mai pot adauga: alb, auriu si argintiu.

Culorile Craciunului: RosuCare e semnificatia culorii rosu de Craciun?
Chiar daca e vorba de Nasterea Domnului, si nu de crucificare, rosul simbolizeaza in primul rand sangele lui Iisus, ca si de Paste. In plus, culoarea rosu mai este asociata cu iubirea neconditionata, energia si bucuria acestei sarbatori. Rosu este si culoarea focului, purtand in ea caldura. Intrucat folosit in exces rosul poate crea nervozitate, este bine ca atunci cand e culoarea predominanta de Craciun, sa fie asociat si cu alte culori mai blande.

Culorile Craciunului: VerdeCuloarea verde de Craciun
Verdele a devenit culoare traditionala de Craciun datorita bradului, care este simbol al vietii vesnice, dar si a altor plante folosite pentru decorarea locuintei pe timp de iarna pentru a inveseli atmosfera: vasc si ilice (ilex). Acestea amintesc ca va urma primavara dupa trecerea iernii, oricat de grea si rece ar fi. In plus, verdele este o culoare relaxanta, ce simbolizeaza natura si fertilitatea. Asocierea culorii verde cu rosu de Craciun este o forma de echilibru si exprima speranta iertarii pacatelor prin sacrificiul lui Iisus. In antichitate, romanii faceau schimb de crengute verzi in luna ianuarie ca semn aducator de noroc, iar egiptenii aduceau in casa frunze de palmier in cadrul sarbatorilor de iarna.

Culorile Craciunului: AuriuAuriu de Craciun
Auriul simbolizeaza soarele si lumina, atat de necesare pe timp de iarna, iar alaturi de rosu, auriul da o nota de caldura. Auriul mai simbolizeaza si bogatia, iar aurul a fost unul din cadourile pe care le-a primit Iisus la nastere de la cei 3 magi. In plus, este asociat si cu steaua calauzitoare. Includerea auriului in paleta de culori de Craciun este semn al curajului, al increderii si se spune ca ar proteja sanatatea tuturor din casa.

Culorile Craciunului: Argintiu…sau argintiu!
Ca si auriul, argintiul simbolizeaza bogatie, dar este o culoare mai rece. Se foloseste de Craciun pentu ca reprezinta cuvintele lui Dumnezeu in religia crestina, dar si claritate, viziune si stralucire. Culoarea Lunii, argintiul are un efect de calm, hranind rabdarea si perseverenta familiei.

Culorile Craciunului: AlbCraciun alb
Albul este deseori asociat cu puritatea, pacea si renasterea, dar motivatia unui Craciun alb de poveste este, fara indoiala, ZAPADA! La asta se adauga barba Mosului si vesmintele albe ale ingerilor, desigur. In traditia crestina, albul reprezinta lumina pe care Iisus a adus-o pe lume. Din punct de vedere cromatic, albul inmoaie culorile traditionale inchise: rosu si verde, armonizandu-le.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s