Simboluri de Craciun: Bradul de Craciun (1)

Simboluri de Craciun - Bradul de Craciun

Bradul de Craciun

Dintre multele simboluri de Craciun, e firesc ca prima data sa vorbim despre bradul de Craciun, nu? 🙂

Surpriza e ca bradul de Craciun nu prea are legatura cu religia crestina, asa cum ar fi normal pentru o sarbatoare inchinata Nasterii Domnului. Ei bine, bradul de Craciun a aparut in comunitatile pagane, unde era decorat la serbarea solstitiului de iarna. De ce au ales bradul? Pentru ca e vesnic verde, simbol al sperantei ca iarna va lua sfarsit.

Ce i-a determinat totusi pe crestini sa adopte acest simbol pagan ca element central al Craciunului?
L-au interpretat ca fiind copacul vietii din gradina Raiului. Din nou, pentru ca e vesnic verde 🙂 Simbolismul asociat crestinismului a fost acela ca prin Iisus si noi avem speranta vietii vesnice, iar bradul de Craciun ne aminteste ca, desi viata pamanteasca ne va lua sfarsit, vom continua sa traim prin bunatatea Domnului Iisus.

Initial, bradul de Craciun era decorat cu „obiecte” comestibile: mere, nuci, smochine… In sec. XVIII, au aparut ca decoratiuni in bradul de Craciun si lumanarile, inlocuite ulterior de binecunoscutele instalatii electrice de Craciun, cat mai vesel colorate si in diverse forme. Astazi, in bradul de Craciun agatam o sumedenie de decoratiuni, bomboane, ghirlande si beteala, iar in varful bradului isi face loc o stea sau un ingeras.

Cand impodobim bradul de Craciun si cand il despodobim?In mod traditional, brazii de Craciun erau adusi in casa si decorati chiar in Ajunul Craciunului (24 decembrie), si erau despodobiti pe 5 ianuarie, iar pastrarea bradului de Craciun si dupa aceasta data era considerata aducatoare de ghinion.
Alte date pe glob:

  • Americanii instaleaza bradul inca din noiembrie, dupa Ziua Recunostintei (Thanksgiving), iar decoratiunile de Craciun apar in vitrinele magazinelor chiar imediat dupa Halloween (31 octombrie).
  • In Germania, unde si-a avut de fapt originea bradul de Craciun din zilele noastre, perioada standard este 24 decembrie – 7 ianuarie, dar in familiile romano-catolice brazii sunt pastrati pana pe 2 februarie (Intampinarea Domnului – Candlemas).
  • In Italia si America Latina, bradul de Craciun se impodobeste pe 8 decembrie si se tine pana pe 6 ianuarie.
  • In Australia, perioada este 1 decembrie – 2 februarie, dar pentru ei perioada se cam suprapune cu… vacanta de vara!
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s